معماری در کشور اسپانیا
ادامه در ادامه مطلب
معماری مساجد اسپانیا در دوران اسلامی، با بهرهگیری از پلان و نقشه مساجد سوریه از تفکر اولیه اسلام مبنی بر سادهگرایی و بیپیرایگی پیروی ننمود و یک معماری مجلل و تزئینی و نمایشی را به مرحله اجراء درآورد.
یعنی حیاطی کم عمق وشبستانی عمیق با ستونهای متعدددرجهات گوناگون سقفهای شیبدار که سه سمت حیاط رادورمیزند.از دیگر ویژگی های معماری اسلامی اسپانیا،وجود قوس های دالبری “شبدری” و استفاده از عناصر تزیینی گوناگون به میزان بسیارزیاد است. مقرنس ها ی آویخته و گچ بری های پر کار در بیش تر بناهای این دوره به چشم می خورد.از بناهای مهم اسپانیا ی اسلامی می توان به«مسجد قرطبه»(کوردوا)و«کاخ الحمرا»اشاره کرد.
کاخ الحمرا
اَلحـَمـراء کاخی است مشرف بر شهر گرانادا در اسپانیا، که به عنوان یکی از شاخصترین نمونههای هنر شمال آفریقا عرب و شاید یکی از مشهورترین بناهای اسلامی جهان بشمار میآید. این بنا شامل چندین قسمت مجزا است که در دورههای مختلف ساخته شده اند. نام کاخ که به معنای سرخگون است، بنا به نظر بسیاری، از رنگ غالب بر بنا گرفته شده است
پیشینه اصل بنای الحمرا به سده ۱۳ برمیگردد، اما درواقع الحمرا مجموعهای از چندین قصر است که هر حاکم، ویژه به خود بنا کرده است. ایده اصلی موجود در چند ساختمان این مجموعه، کوششهایی برای برای بوجود آوردن بهشت بر روی زمین بوده است.
مسلمانان صحرانشین که آب برایشان از هر گوهری ارزشمندتر بود، با کشیدن نهرهایی از سرچشمهها و جویبارها، باغهای کاخ را با چشمههای رویایی، فوارهها و حوضهای کم عمق و پر انعکاس تزیین کردند. صدای زمزمه آب در سراسر باغها و حوض خانهها به گوش میرسد و کشف چشمههای کوچک، لذت گشتن در باغ را صد چندان میکند
الحمرا شامل ۳ بخش است: قصر سلطنتی، که مشهورترین بخش آن است و خودش به سه قسمت: بارگاه ، شبستان و حرم سرا تقسیم شده است، بخشهای دیگر کاخ شامل باغهای پلکانی و قلعه هستند
بارگاه بخشی از قصر سلطنتی بود، جایی که سلطان به امور روزانه مملکتی و تجاری رسیدگی میکرد. این قسمت از نظر تزیین و تجل به پای بخشهای دیگر کاخ نمیرسد و درواقع از فضایی فروتنانه برخوردار است. جذابترین قسمت بارگاه، حیاط خلوت اتاق طلایی بود.
قسمت اعظم بخش شبستان در زمان سلطنت یوسف اول در قرن ۱۴ انجام شده است و دارای تزینات بسیار زیاد بود تا برای شرفیابی سفرا و مهمانان خاص مناسب باشد. این بنا شامل مجموعهای از اتاقها و حیاطهای بسیار زیبا بود و یکی از مناظر دیدنی آن حیاط گل پروانش با استخری که از دو طرف با صفی از بوتههای پروانش احاطه شده بود، به شمار میرفت.
کمی جلوتر در برج به تالار سفیران میرسیم که بزرگترین و شاید بهترین اتاق در تمام قصر سلطنتی باشد. این تالار یک مربع کامل است و یک گنبد بسیار زیبای چوبی دارد که به معنای هفت طبقه آسمان است.
حرم کاخ الحمرا از حیاط شیران منشعب میشود و شامل مجموعهای از اتاقهای زیبا و یک حمام است. در جنوب این سالن به تالار Abencerrajes میرسیم که دارای حیرت انگیزترین سقفها در کل مجموعه است
سقف یک ۱۶ ضلعی است با تزئینات استالاگمیتی است و توسط پنجرههایی که بر روی گنبد نصب شدهاند و نوری که بر روی آب چشمه کف منعکس میشود، روشن میشود. سقف تالار دو خواهر نیز بسیار شگفت انگیز است و از بیش از ۵۰۰۰ خانه لانه زنبوری ساخته شده است.
در تالار شاهان، به یک اثر نامتعارف هنری برمی خوریم، که تمثالهایی زنده نمایانه از انسان است که در دین اسلام حرام دانسته میشده. سازنده این آثار به احتمال فراوان مسیحی بوده است اما دستور ساخت آن را سلاطین دودمان نصر صادر کرده بودند. حمامها آخرین قسمت با اهمیت حرم هستند که نمیتوان به آن داخل شد، اما میتوان درون آن را از میان پنجره تماشا کرد
کاری از :نقش نگار
saite jalebi darid
با درود به شما دوست گرامی. این را بدانید که چیزی به نام معماری اسلامی وجود ندارد و همه ی هنرها در ایران برگرفته از اندیشه و ذهن خلاق ایرانیان پاک سرشت بوده است و اگر شخصی مانند پوپ می گوید این نوع کاشی کاری جز از راه ایمان داشتن به مذهب نیست باید گفت ما ایرانیان از گذشته های خیلی خیلی دور در نظام هستی و وجود یک آفریدگار می اندیشیده ایم و در بهر حال و هوای هر چیز برای کشف آن و یا بهتر شناختن آن کوشش می کردیم اما در سرزمین تازیان مردم آنجا تنها و تنها به فکر زنده به گور کردن دختران ، وحشیگری ، دنیا طلبی و گزینه هایی مشابه بوده اند پس معماری که زیر مجموعه ای از فرهنگ مردم کشورمان است را به کسی که تعلق ندارد نسبت ندهیم . هیچگاه.
نظر شخصی افراد برای ما قابل احترام است .اما چرا اینقدر جبهه گیری منفی در مقابل واژه معماری اسلامی دارید ؟
شما در نوشتتون معماری اسلامی را مترادف معماری اعراب دیدید (که بسیار عجیبه)و براتون ناخوشایند اومده .بنده عرض میکنم که اولا ادیان هیچ دیواری ندارن محدود به مرز نیستن در همین ایران ما از مسلمان و زرتشتی و مسیحی و یهودی و… داریم و نمیتونیم ادعا کنیم که فلان دین مال فلان قومیت هست و بعد نتیجه گیری کنیم . ثانیا معماری اسلامی یعنی معماری که در دوران تسلط اسلام در قسمت اعظم جهان در دنیا شکل گرفته است که شامل بناهای بی نظیر در اسپانیا و ترکیه و هند و سوریه و عراق و ایران … میباشد .میبینید این دوره نه فقط در ایران یا در میان اعراب بلکه در سرتاسر جهان بوده .پس بهتره نگاهمون به مسائل دقیق تر و تخصصی تر و به دور از تعصبات باشه !!
موفق باشید
جناب کارشناس ارشد معماری!
لطفا این حرف هایتان را جای دیگر و بخصوص در مراجع بین المللی مطرح نکنید که مایه تمسخرتان می شود.
انسان چقدر باید کوته بین و نژاد پرست باشد که تمام آثار هنری در جهان را “ایرانی” بداند!!! اگر راضی می شوید چطور است اهرام مصر و دیوار چین و هر چه آثار معماری و هنری در جهان است را برای دل خوشی شما “ایرانی” و بخصوص “هخامنشی” بدانیم و گلا جز ایرانی هیچ انسانی در این کره خاکی ذوق و قریحه هنری نداشته و ندارد!