در گذشته تا به امروز گنبد و گلدسته نمادی از یک مکان متبرکه و یا مسجد بوده است
در آن زمان گنبد یک نشانه شهری به حساب می آمد که با ورود هر غریبه ای به شهر هدایتش را به عهده می گرفت ولی در قرن معاصر ، در شهر های امروزی با برجهای سر به فلک کشیده دیگر مجالی برای تماشای گنبدهای فیروزه ای و کمک گرفتن از آنها به عنوان نشانه ی شهری نیست .
طرحی که امروز از نقش نگار شاهد خواهید بود به گونه ای متفاوت به طراحی مسجد نگریسته که آن هم نه در ایران که در اندونزی !
شاید این گونه طرح ها مجالی برای تمدید آرامش گمشده ی انسان اسیر قرن بیست و یکم را در مکانی از جنس خودش و با زبان خودش فراهم آورد تا با یگانه معبود خویش به نجوا بنشیند .
معمار :گروه طراحی شهری اندونزی PT
مساحت سایت: ۸,۰۰۰ sqm
مساحت پروژه : ۹۷۰ sqm
سال پروژه : ۲۰۱۰
کشور اندونزی که دارای مساجد گوناگونی مختص مسلمانان این کشور است، به تازگی در فضایی به مساحت ۹۷۰ مترمربع ساختمان جدید مسجد ال ایرسیاد را به نمایش گذاشته است که بدنه خارجی این ساختمان کاملاً منطبق با معماری مدرن و به گونه ای متفاوت از سبک کلاسیک مرسوم طراحی شده است.
همچنین قالبهای برجسته نام خداوند و ائمه اطهار نیز در نمای خارجی ساختمان این مسجد بهکار گرفته شده است و از این رو بنای مسجد را نسبت به سایر ساختمانهای اطراف خود متمایز کرده وقابل توجه ساخته است.محوطه اطراف این ساختمان کاملاً به صورت قالب مدور و چرخشی طراحی شده و ساختمان این مسجد نیز در قالب مکعبی در مرکز این دایره قرار گرفته است.
گروه طراحی شهری اندونزی که با نام اختصاصی PT. شناخته شده است، متون اسلامی را با استفاده از نرمافزارهای گرافیکی بر بدنه ساختمان مسجد ال ایرسیاد اندونزی به اجرا درآورده و در نهایت بر روی سنگهای طبیعی تراش داده است.
از این رو برجستگی این متون اسلامی را به همراه بافت اصلی آنها میتوان بهوضوح در بدنه ساختمان این مسجد مشاهده کرد. همچنین سالنهای نورانی با طرحهای آرامشبخش مختص راز و نیاز و انجام واجبات اسلامی در محوطه داخلی این مسجد بهخوبی نمایان شده است.
و درنهایت میتوان گفت با این گونه طرح ها در آینده ای نزدیک شاهد تغییرات عمده ای در طراحی اماکن مختلف و علی الخصوص متبرکه خواهیم بود و این می تواند آغازی باشد برای تفکری جدید .